DLA-Z1 descriere
DLA-Z1 este singurul proiector din lume certificat THX 4K (impreuna cu versiunea sa americana DLA-RS4500).
Proiectorul foloseste tehnologie de proiectie laser proprietara BLU-Escent si este echipat cu 3 dispozitive D-ILA de rezolutie nativa 4K. Durata mare de viata a sursei laser (peste 20 000 ore), valoarea ridicata de stralucire (3000 lumeni), gama foarte ridicata de contrast, spatiul colorimetric extins si compatibilitatea cu standardul HDR il situeaza printre putinele proiectoare care indeplinesc cerintele aplicatiilor din domeniul simulatoarelor.
In aplicatii profesionale de cinema performantele proiectorului au apreciate prin acordarea certificarii THX.
Caracteristici generale
- Rezolutie nativa a imagini 4096 x 2160 pixeli
- Tehnologie proprierata de proiectie laser BLU-Escent™ (Laser Diode/Phosphor) aflata la a 2-a generatie
- Stralucire de 3000 lumeni
- Durata medie de viata a sursei laser de peste 20 000 ore (in regim nominal)
- Contrast dinamic ∞: 1
- Sistem optic ce include 3 dispozitive de tehnologie D-ILA cu diagonala de 0.69" de rezolutie 4096 x 2160 pixeli
- Ansamblu optic alcatuit din 18 elemente, lentile componente din sticla si subansamble mecanice din aluminiu
- 2 intrari HDMI (compatibile HDCP 2.2) de viteza 18Gbps
- Compatibilitate cu specificatia semnalelor 4K60p 4:4:4
- Compatibilitate HDR (High Dynamic Range) conform standardului HDR10 (include functie Auto detectie); suporta Hybrid Log-Gamma pentru aplicatii de broadcast si SMPTE 2086
- Spatii colorimtrice extins: DCI-P3 (acoperire 100%), BT.2020 (acoperire 80%)
- Functie MPC (Multi Pixel Control), mod "Auto" pentru usurinta in utilizare. MPC functioneaza si pentru semnale de rezolutie 4K60p 4:4:4
- Tehnologie "Clear Motion Drive" si "Motion Enhance (2D, 3D, 4K)
- Certificare ISF
- Certificare THX 4K
- 10 preset-uri de lentila pentru lentila, tip ecran, masking ecran
- Control manual al corectiei de gamma
- Afisare imagini 3D de inalta calitare utilizand ochelari 3D Active Shutter cu receptie RF
- Accepta formatele 3D moderne (frame packing, side-by-side, top-and-bottom)
- Reglaj de paralaxa pentru reglarea precisa a efectului 3D
- Mod 3D anamorfic
- Eliminarea problemelor de sincronizare a ochelarilor datorita receptiei semnalelor de sincronizare in radiofrecventa si nu in infrarosu (unde ar putea aparea interferente cu alte echipamente ce folosesc IR)
- Compatibil cu protocolul Control4 SDDP (Simple Device Discovery Protocol)-
- Interfata Ethernet (RJ-45), RS-232, IR pentru control (interfata LAN poate fi utilizata si pentru upgrade de firmware)
- Iesire de Trigger (12V) pentru actionarea ecranului de proiectie
- Iesire 3D Sync
- Lentila motorizata cu posibilitatea devierii pozitiei lentilei pe orizontala (±43%) si pe verticala (±100%).
O noua generatie de dispozitive D-ILA
Calitatea de exceptie a imaginilor se datoreaza dispozitivelor D-ILA realizate cu o distanta intre pixeli de 3.8um, astfel obtinandu-se un cip mai mic cu 31% decat cele din generatia anterioara (fiind dispozitivele cele mai mici din lume la ora actuala cu rezolutie nativa 4096 x 2160 pixeli. Tehnologiile de orientare verticala si planarizare determina valori reduse ale difractiei si imprastierii luminii imbunatatind astfel contrastul imaginii proiecate pe un ecran de mari dimensiuni, fara efecte de pixelizare.
Tehnologie proprietara de proiectie cu sursa laser BLU-Escent
BLU-Escent™ este o tehnologie matura aflata la a 2-a generatie care utilizeaza 48 diode laser de lumina albastra (6 bancuri a cate 8 diode) impreuna cu un disc rotativ acoperit cu fosfor.
Lumina albastra a emitatorului laser trece printr-un filtru partial reflexiv parcurgand 2 cai: o cale foloseste direct lumina albastra iluminand cip-ul D-ILA pentru canalul primar de albastru; cealalta cale directioneaza raza albastra catre un disc rotativ reflexiv acoperit cu fosfor. Lumina reflectata de disc contine componente de rosu si verde care vor fi in continuare filtrate si directionate pentru a ilumina cip-urile de pe canalul de rosu, respectiv verde.
DLA-Z1 controleaza puterea luminoasa a diodelor laser in functie de iluminarea existenta continutul video, obtinandu-se astfel imagini care sunt foarte apropiate de perceptia ochiului omenesc.
Tehnologia BLU-Escent™ (laser-fosfor) prezinta multiple avantaje:
- durata medie de viata de aprox. 5 ori mai mare decat a lampilor de proiectie (peste 20 000 ore)
- consistenta calibrarii colorimetrice pe intreaga durata de viata a dispozitivului laser
- contribuie la obtinerea unor valori de stralucire si contrast nativ ridicate, caracteristici importante care pot fi eliminatorii pentru proiectoarele utilizate in aplicatii de simulatoare.
Un exemplu tipic este simularea aterizarii pe conditii de ceata sau iluminare redusa cand pilotii trebuie sa distinga pista si indicatoarele luminoase de aterizare. Daca intervalul valorilor de contrast nu este suficient de mare, pilotii nu vor putea distinge luminile de aterizare intr-un scenariu de categoria 3, compormitand astfel scopul simularii. Gama dinamica mare a contrastului permite distingerea indicatoarelor luminoase prin ceata, generand o imagine realistica a situatiei.
Un alt exemplu este simularea situatiilor de vizualizare pe timp de noapte (NVG = Night Vision Goggles), unde este necesar ca proiectorul sa redea un nivel de negru foarte scazut pentru a avea un contrast corespunzator. Pentru acest tip de aplicatie tehnologia BLU-Escent mai adauga un avantaj, proiectorul fiind capabil sa afiseje imagini in spectrul infrarosu (pe langa lungimile de unda din spectrul vizibil).
- fata de lampile de proiectie clasice, dispozitivul laser nu poate avea o defectare totala, fiind alcatuit din mai multe dispozitive laser. O defectare a unei diode laser duce la diminuarea stralucirii cu pastrarea caracteristicilor colorimetrice, pe cand defectarea lampii de proiectie (in cazul proiectoarelor clasice) determina disparitia totala a imaginii.
Spatiul colorimetric extins determina o reproducere fidela a culorilor
Sursa de lumina laser-forfor BLU-Escent si noul filtru "Cinema filter" determina acoperirea standardului DCI-P3 in proportie de 100% si a standardului BT.2020 (utilizat in industria de broadcast) in proportie de 80%.
Aceste tehnologii permit reproducerea mult mai fidela a nuantelor si gradatiilor ale cerului si marii, precum si a diferentelor de contrast dintre culori ale florilor si diferite nuante de verde ale frunzelor copacilor.
Tehnica de scalare si procesare proprietara "Multiple Pixel Control"
Acest procedeu de scalare si procesare permite afisarea optimizata imaginilor originale Full HD in rezolutie 4K. Algotitmul MPC poate fi utilizat si pentru sursele native 4K (pana la 4K/60P 4:4:4) pentru a obtine calitatea maxim posibila de obtinut a imaginii proiectate pe ecran.
Compatibilitate cu protocolul de control Control4 SDDP
Control4 este un furnizor de sisteme de automatizari pentru uz rezidential si corporate care realizeaza o unificare a controlului iluminarii, sunetului, afisarii video, temperaturii, comunicatiilor utilizand o singura platforma software. Platforma detecteaza si adauga automat toate dispozitivele ce comunica prin protocolul SDDP (Simple Device Discovery Protocol).
Compatibilitate cu mai multe standarde HDR
DLA-Z1 este compatibil cu standardul HDR10 (utilizat cu precadere in industria cinematografica). Atunci cand proiectorul detecteaza la intare un semnal cu metatadta de HDR10, acesta comuta automat in modul de lucru respectiv care urmareste curba de contrast preceptuala PQ, stralucire de 100 niti si spatiu colorimetric BT.2020.
Proiectorul este compatibil si cu standardul Hybrid-Log-Gamma utilizat cu precadere de catre industria de broadcast.