GY-HC500E descriere
GY-HC500 este o camera ce face parte din noua gama "CONNECTED CAM" si este destinata aplicatiilor care necesita o calitate deosebita a imaginii si materialului inregistrat (productie video, documentare, transmisii live). Este echipata cu un senzor CMOS de 1", iar procesarea video se face pe 10 biti. Dispune de o lentila cu zoom optic 20x si stabilizator optic incorporat.
Camera efectueaza inregistrari UHD-1 (50/60p) in formatul profesional Apple ProRes 422 10-bit utilizand medii de inregistrare non-proprietare de tip M.2-SSD, indeplinind astfel cerintele productiilor video.
GY-HC500 poate inregistra si in formatele UHD-0, HD si SD utilizand ca mediu de inregistrare cardurile SDHC/SDXC.
Camera are capabilitate HDR suportand standardul HLG (Hybrid Log Gamma).
Camera pastreaza caracteristicile de baza ale modelului GY-HM550, dar nu dispune de urmatoarele echipari si functii: Wireles LAN incorporat cu antene externe, GPS, inregistrare MPEG2 HD, MXF, streaming utilizand protocol Zixi, layer de grafica integrat.
Caracteristici generale
- Senzor CMOS 1" (numar efetiv de pixeli: 9.35 milioane)
- Sensibilitate la iluminare minima: F11@2000lx
- Filtru ND (1/4, 1/16, 1/64)
- HDR (High Dynamic Range), standardul Hybrid Log Gamma si J-Log 1
- Lentila pentru rezolutie 4K, zoom 20x (echivalent 35mm: f=28mm-560mm). Trei inele distincte de reglaj (focalizare, iris, zoom)
- Inregistrare UHD-1 50/60p utilizand codec-ul ProRes 422/422HQ/422LT, cuantizare pe 10 biti, utilizand medii de inregistrare non-proprietare de tip M.2-SSD (necesita M.2 media adapter, optional)
- Inregistrare UHD-0 30p/25p/24p 4:2:2 10-bit/4:2:0 8-bit (150Mbps) si inregistrare in format HD pe carduri SDHC/SDXC
- Intregistrare simultana HD cu 2 codec-uri diferite (HD + proxy) utilizand cele 2 sloturi de memorie SDHC
- Streaming 1080 50/60p utilizand protocolul SRT Nou!
- Streaming H.265 cu rezolutii pana la 1080 50/60p, esantionare 4:2:2 si cuantizare pe 10 biti Nou!
- Functionare simultana UHD-Rec + HD streaming + iesire UHD live via HDMI
- Terminal LAN (pentru streaming/IFB/remote) pe langa portul de USB host (unde se pot conecta alte adaptoare de LAN)
- Retur video si audio (IFB) via IP dinspre studioul de televiziune
- Upload FTP a materialelor video inregistrate catre severe de FTP
- Zoom dinamic performant/tehnica pixel mapping care utilizeaza intreaga arie de rezolutie 4K a dispozitivului CMOS la filmarea in mod Full HD, rezultand un zoom global de 40x fara pierderi sau artefacte pe imagine
- Monitor LCD de 4" de rezolutie WVGA
- Viewfinder LCOS de rezolutie QVGA
- Intrari audio XLR
- Iesiri video 3G-SDI (pentru semnale HD) si HDMI (pentru semnale UHD si HD)
- Control in timp real pentru aplicatii de studio utilizand panourile de control RM-LP250M (controleaza o camera din seria GY-HC900/550/500) sau RM-LP250S (controleaza 3 camere din seria GY-HC900/550/500) cu conectare in IP
Sectiune de camera cu performante remarcabile
La baza acestei camere sta un sistem optic gandit pentru productie video. Senzorul CMOS de 1" cu rezolutie nativa 4K asigura o gama dinamica mare, raport semnal/zgomot crescut si sensibilitate ridicata (F11 @2000lx).
Sistemul optic cu zoom 20x este echipat cu stabilizator optic si corectia aberatiilor cromatice.
Pentru utilizatorii care fac productie in HD, camera ofera doua avantaje importante:
- in cazul filmarilor in HD imaginea are o calitate impresionanta, cu mult peste orice camera din aceasta clasa datorita utilizarii rezolutiei native UHD a senzorului CMOS de 1” si a procesarii video native in aceasta rezolutie
- realizarea unui zoom digital 40x fara pierderi si artefacte. Acest lucru este posibil combinand zoon-ul optic 20x cu remaparea pixelilor si utilizarea intreagii arii a senzorului CMOS de rezolutie nativa 4K, prin acest procedeu pastrandu-se constanta rezolutia de iesire HD
Filmari utilizand HDR
Camera poate lucra in standardele HLG (Hybrid Log Gamma) si J-Log 1 (standard proprietar JVC utilizat in aplicatii de cinema).
Inregistrarea cu HDR asigura o gama dinamica ridicata si ajuta la o reproducere fidela a culorilor mai ales la inregistrarile ce utilizeaza cuantizare pe 10 biti. Materialele inregistrate cu HLG se pot vizualiza pe monitoare compatibile cu acest standard.
J-Log 1 permite inregistrarea cu o gama dinamica de 800%. Inregistrarea intregii game dinamice a unei scene se foloseste mai ales in aplicatii de film si permite producatorului sa isi utilizeze latura artistica prin crearea unor scene mai intunecoase sau mai luminoase ("exposure latitude").
Streaming H.265
Prin utilizarea cardului de encoder KA-EN200G care se introduce in slotul de extensie al camerei se adauga capabilitatea de streaming utilizand compresia H.265 (nu sunt necesare nici un fel de cabluri, cardul fiind aplasat fizic in interiorul camerei). Pentru efectuarea streaming-ului se utilizeaza in continuare portul LAN al camerei.
- compresia H.265 ofera aceeasi calitate a imaginii cu o rata de bit cu 50% mai redusa
- potrivita pentru aplicatii de streaming pentru contributie video cu rezolutie HD 1080p50 cu esantionare 4:2:2 si cuantizare pe 10 biti
- codarea se poarte face cu sau fara HDR
- protocoale de streaming UDP, Zixi si SRT
Versiunea 0400 de firmware adauga urmatoarele facilitati:
- Noi parametri utilizabili pentru protocolul de streaming SRT: SRT FEC si SRT Stream ID
Protocolul SRT asigura un streaming de calitate broadcast utilizand retele IP fara banda si trafic garantat cum ar fi reteaua publica de internet, fiind rezilient la situatii de congestionare a retelei, jitter si pierdere de pachete IP.
Pentru a reliza acest lucru, protocolul utilizeaza urmatoarele tehnici:
- ARQ (Automatic Repeat Request). In situatia in care se pierd pachete IP, decoder-ul SRT cere encoder-ului (in cazul de fata camera) sa retrimita pachetele IP pierdute pentru a elimina posibilitatea aparitiei de artefacte pe imagine. Aceasta tehnica are o rezilienta la pierdere de pachete IP de pana la 30%.
- FEQ (Forward Error Correction). Aceasta tehnica adauga informatie redundanta in stream-ul original pentru a fi folosita la recuperarea pachetelor IP pierdute. SRT foloseste FEC incepand cu versiunea 1.4.
SRT Stream ID
Identificatorul de stream protejeaza canalul video de streaming impotriva accesului neautorizat in special in situatia utilizarii retelelor publice de internet. ID-ul de stream identifica stream-ul, utilizand aceeasi adresa de IP si acelasi port. Decoder-ul de SRT accepta numai stream-urile care au acest Stream ID. In exemplul alaturat este prezentata o aplicatie de streaming simultan cu 3 camere JVC care utilizeaza acelasi IP si acelasi port, dar cu Stream ID-uri diferite (001, 002, 003). - Streaming cu raport de aspect special pentru platformele de socializare (SNS=Social Network Streaming)
- se poate selecta raport de aspect vertical sau patrat pentru streaming catre platformele Facebook si Youtube
- in timpul streaming-ului este afisat marker-ul raportului de aspect (vertical sau patrat 1:1) pe display-ul LCD si in viewfinder - Setari predefinite pentru Facebook Live. JVC este partener “Facebook Live Solution Partner” din aprilie 2020
Camerele din seria GY-HC550/500 si GY-HC900 suporta protocolul RTMPS. Acest protocol este obligatoriu pentru streaming catre Facebook Live incepand din luna mai 2019. - Setari predefinite pentru YouTube Live. Se poate selecta “Schedule On/Off streaming” cu specificarea datei si orei de incepere a streaming-ului pentru YouTube Live
Pentru aceste platforme de socializare sunt disponibile urmatoarele profile de streaming:
Simultan cu streaming-ul se poate face inregistrare locala pe camera la rezolutii si rate de bit superioare (camera avand 2 codec-uri distincte ce pot lucra simultan). - Adaugarea intregistrarii in rezolutie de proxy HD 1280 x 720 50/60p. Se utilizeaza in modul de inregistrare HD+Web (pe cardul din slotul 1 SDHC se inregistreaza HD 1080p, pe cardul din slotul 2 SDHC se inregistreaza proxy de 1280 x 720). Se poate utiliza functia AutoFTP pentru upload-ul automat al fisierului proxy la terminarea inregistrarii.
- Adaugarea profilelor de streaming 1080 50/60i pentru compatibilitate cu decoder-ele Haivision (Makito X)
- Timecode VITC pentru pentru compatibilitate cu decoder-ele Haivision, Vitec si altele
- Adaugarea functiei "Zoom Ease" pentru dispozitivele conectate pe interfata LANC. Aceasta functie mareste, respectiv micsoreaza viteza de tranzitie la apropierea de pozitiile maxime de Tele/Wide ale lentilei.
- Ajustarea matricii de culoare in modul de lucru "Auto" in cazul utilizarii iluminatului cu panouri LED. Acest lucru ajuta la reproducerea naturala a culorilor atunci cand iluminarea scenei se face cu panouri LED.